God lyd til hjemmebiografen

Film bør ses i biografen eller i hjemmebiografen, da man her får en utrolig ægte filmoplevelse i den rette stemning, hvor man sidder blødt og komfortabelt overfor et stort lærred med højttalere placeret strategisk, således man også opnår en perfekt lydoplevelse.

Udviklingen går meget stærkt på området for både TV, projektorer samt forstærkere og højttalere, så derfor skifter mange anlæg efter få års brug, hvis man gerne vil have glæde af de nyeste faciliteter og gadgets på markedet.

Her kommer der gode råd og vejledning til at få det bedst mulige udbytte af lyden til hjemmebiografen men for overkommelige beløb.

De enkelte højttaleres placering og betydning

Til at give den helt rigtige lydoplevelse til en film, så bør man mindst anskaffe sig et surroundanlæg i en rimelig kvalitet, men dette anlægs størrelse bør også passe til dit rums størrelse.

Mindre lydanlæg kan simpelthen ikke levere en rimelig god lyd i store rum, da lydstyrken dels er for lav og baslyden udflades hurtigt og giver en tam oplevelse, så derfor skal man generelt bruge større højttalere til større rum.

Store højttalere skal på samme måde passe til din receiver, der således også skal kunne trække dine højttalere uden at give forvrængning af lyden.

Man bør også sørge for at anskaffe sig højttalere fra samme mærke, da forskellige mærker højttalere lyder underligt og usammenhængende i samme rum. I et typisk 5.1-surroundsystem har man denne type højttalere:

  • 2 Fronthøjttalere.
  • 1 Centerhøjttaler.
  • 1 Subwoofer.
  • 2 Baghøjttalere.

Denne konfiguration er ideel til at afspille både musik men også film, og det er især vigtigt, at dine fronthøjttalere er store nok, da de skal levere det meste af lyden.

Centerhøjttaleren har især til opgave at gengive en dialog, mens en subwoofer skal levere de helt dybe toner som vingerne fra en helikopter.

Dine baghøjttalere er normalt de mindste højttalere i et surroundsystem, og de har kun til opgave at skabe surroundeffekten, hvor man kan høre, hvor lyden kommer fra.

Baghøjttalere må gerne hænges op på bagvæggen bag sofaen. Til et godt lydanlæg har man brug for gode højttalerkabler, og de kan faktisk fås i både guld, aluminium eller i kobber.

Vælg gode højttalerkabler

Hvis man virkelig gerne vil have en perfekt lydgengivelse i hjemmebiografen, så spiller højttalerkablerne en stor rolle, og derfor køber mange entusiaster faktisk guldbelagte kabler, fordi guld er en af de bedste elektriske ledere på markedet men også langt den dyreste.

De fleste anvender stadig kobberkabler, der også er ganske glimrende, især hvis man anvender en kraftig model med lav modstand. Der findes endda et alternativ til kobberledninger, som endda kan anvendes til hele ledningsnettet i huset, og det er kabler af aluminium, der også kaldes for alukabler.

Aluminium leder omkring 64 % så godt som kobber, men til gengæld har aluminium flere andre fordele frem for guld og kobber som en meget lav pris, er ikke magnetisk og er derfor et udmærket valg, hvis man kan leve med en lidt kraftigere tykkelse men en lavere pris for samme ydelse.

Tykke alukabler er til gengæld mere holdbare i længden, og derfor anvender selv DSB alukabler frem for de tidligere kobberkabler, da alukabler ikke er attraktive at stjæle som kobberkablerne har været gennem mange år.

Man kan finde gode professionelle løsninger på alukabler og kobberkabler hos Hans Følsgaard, der især leverer kabler og udstyr til industrien herunder DSB.

Skriv et svar