Hvorfor elsker vi Jurassic park?

Det er selvfølgelig ikke rigtigt at antage, at alle elsker Jurassic Park, men det ændrer ikke på det faktum, at filmene stadig er helt vildt populære. Så populære at der faktisk er hele seks film i serien. Jurassic Park er grunden til, at mange har dinosaur-plakater hængende på deres værelser, og at interessen for de uddøde kæmpedyr er vokset markant siden 1993.

Men hvorfor er det sådan? Hvorfor elsker vi Jurassic Park og en storslået verden af dinosaurer? I denne artikel vil vi forsøge at gøre dig og os selv lidt klogere på det faktum. Læs med her.

Fakta om filmene

Allerede i 1990 var der stor interesse for en endnu ikke udkommet bog af Michael Crichton om en temapark fyldt med klonede dinosaurer. Bogen skulle vise sig at blive helt vildt populær, og allerede i 1993 kom Stephen Spielbergs film baseret på bogen. Den blev ligeledes helt vildt populær, og i dag er det en stor filmklassiker.

Kort fortalt handler filmene om en temapark med klonede dinosaurer, som selvfølgelig viser sig at være alt for store mundfulde for mennesket at håndtere. Der er en mening med, at mennesker og dinosaurer ikke lever side om side – og den mening skildrer Jurassic Park på fantastisk vis.

Vi drages af den utopiske og dystopiske verden

Men hvorfor drages vi af en verden, hvor de fantastiske med farlige dyr lever side om side med os? Et svar på det spørgsmål kan være, at mennesket drages af mystik og utopi. Vi søger sporadiske virkelighedsflugte væk fra dagligdagen. Det er set mange gange i filmhistorien og i litteraturen.

I den fagre nye verden får vi indblik i en utopisk verden, hvor mennesket er reduceret til kaster, der lever i en dystopisk verden. Et nyt skud på seriestammen er Westworld, hvor vi igen ser en temapark med robotter, der ender med at få deres egen vilje.

Jurassic park er både utopi og dystopi på samme tid, og det hitter. 

Stream Jurassic Park fra din sofa

Måske er det slet ikke meningen, vi skal tænke så meget over, hvorfor vi elsker Jurassic Park. Måske vi bare skal læne os tilbage og lade os underholde af en række flotte film, der giver et glimt af noget, der heldigvis aldrig kommer til at ske – at dinosaurer og mennesker lever i den samme verden.

Jurassic Park filmene kan streames hos Blockbuster, og her er du altså garanteret mange timers underholdning på dit eget tv i din egen sofa.

Skriv et svar